Historien om en frø

Jeg hørte historien om en frø for flere år siden. Baggrunden for, at jeg fik den fortalt fortaber sig i det dunkle, men gang på gang, når jeg er i kontakt med stressede personer, så dukker den op i min erindring.

Her kommer den:

I en biologitime skulle en klasse foretage et forsøg. Forsøget gik ud på at konstatere, om en frø reagerer på samme måde, når den bliver sat ned i en gryde med kogende vand, eller når den bliver sat ned i en gryde med koldt vand, der så langsomt herefter varmes op til kogepunktet.

I det første forsøg blev en frø sat ned i en gryde med koldt vand. Den svømmede lystigt rundt også selv om der blev skruet op for varmen. Stille og roligt blev det varmere og varmere, men frøen registrerede det ikke. Den forsøgte egentlig bare at tilpasse sig de skiftende omgivelser ved at bevæge sig lidt mindre. Men på et tidspunkt blev det for meget. Vandet kogte uden at frøen havde registreret det og den døde.

I det andet forsøg blev en frø sat ned i en gryde med kogende vand. Frøen registrerede instinktivt på de alt for varme og helt uvante omgivelser. Dens muskler blev øjeblikkeligt spændt og den sprang ud af vandet.

Parallellen til stress er, at vi ikke nødvendigvis registrerer de ændringer i omgivelserne, der gradvist sker over tid, forrykker balancen, giver uligevægt og i sidste ende stress.

Men selvfølgelig reagerer vi også voldsomt på at blive “kastet ned i kogende vand”. En pludselig oplevelse som f.eks. et dødsfald eller en afskedigelse kan i lige så stor grad være stressfremkaldende faktorer.